Blog

ASICS Metarun Review

ASICS Metarun: πρώτες εντυπώσεις

Όπως ίσως γνωρίζετε, το Asics MetaRun παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό πριν από λίγες μόνο ημέρες και τράβηξε αμέσως όλα τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των πολλών νέων καινοτομιών που εισάγει. Φυσιολογικό λοιπόν, το ότι  κίνησε και τη περιέργεια του PULSE100 ώστε να δούμε ιδίοις όμμασι τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο και πως δουλεύουν όλες αυτές οι καινοτομίες στην πράξη.

Οπτικές παρατηρήσεις

Οπτικά το MetaRun παραπέμπει σε ένα υποστηρικτικό παπούτσι της Asics.

 Όσον αφορά τη μεσόσολα, έχουμε στο εσωτερικό μέρος κάτω από την περιοχή της καμάρας τον πυκνότερο αφρό Duomax και το νέο σύστημα AdaptTruss στο μέσο της σόλας. Αυτό που διαφέρει είναι το ότι έχουμε καινούργια κατασκευή σε σχέση με το Trusstic System που χρησιμοποιεί η Asics στα υποστηρικτικά της παπούτσια έως τώρα. Είναι σαφώς πιο άκαμπτο με αποκορύφωμα τη χρήση ανθρακονήματος (carbonfiber) στο σημείο ακριβώς κάτω από την καμάρα, κάτι που εξοικονομεί πολύτιμα γραμμάρια βάρους. Για πρώτη φορά ακριβώς επάνω από το ανθρακονημάτινο αυτό κομμάτι, βρίσκουμε ένα πλαστικό «έλασμα» το οποίο έχει κάποια απόσταση από  αυτό, δεν εφάπτεται. Λογικά αυτό δίνει μια δυναμική συμπεριφορά υποστήριξης στην περιοχή της καμάρας, όσο περισσότερο πιέζεται, τόσο περισσότερο αντιστέκεται, επιτρέποντας έτσι στο Metarun να προσαρμόζει την υποστήριξη ανάλογα με τον τύπο της καμάρας, τις συνθήκες και την κατάσταση του δρομέα. 

Διαφορετική είναι και η ποσότητα (μικρότερη) και η ποιότητα του Gel που χρησιμοποιείται (XGel). Θα βρούμε προσθήκη gel στην περιοχή της πτέρνας στο εξωτερικό μέρος που γίνεται η προσγείωση του πέλματος, προσθήκη gel ακριβώς στο μέσο της πτέρνας και άλλη μια κάτω ακριβώς από το «μπαλάκι» του ποδιού, τόσο για προστασία, όσο και για την ενεργοποίηση του «windlass mechanism», ενός φυσικού μηχανισμού που βοηθάει το πέλμα να μειώσει από μόνο του το βαθμό πρηνισμού. H νέα φιλοσοφία, επιλεκτικής τοποθέτησης του gel, σίγουρα μειώνει ακόμα περισσότερο το βάρος αυξάνοντας ταυτόχρονα την απόδοση του παπουτσιού.

Τέλος, εντελώς νέος είναι ο αφρός FlyteFoam που βρίσκουμε στο κάτω μέρος της σόλας. Είναι ένας αφρός μαλακός με αίσθηση επιστροφής ενέργειας όταν τον συμπιέζεις. Είναι αφρός νέας τεχνολογίας, μάλλον όχι κλασσικό EVA (δεν υπάρχει πληροφορία ακόμη για την ποιότητά του). Σύμφωνα με την ASICS, είναι πολύ ελαφρύτερο υλικό από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε παπούτσια για τρέξιμο, και χρησιμοποιεί οργανικές ίνες εσωτερικά που επιτρέπουν μεγαλύτερη ελαστικότητα, κάτι που σημαίνει ότι η αίσθηση της απόσβεσης μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα συνεχούς τρεξίματος.

Το επάνω μέρος αποτελείται από ένα τελείως νέο υλικό που είναι ενιαίο, χωρίς τις εξωτερικές ενισχύσεις που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα παπούτσια. Οι ενισχύσεις είναι ενσωματωμένες σε αυτό και βλέπουμε διαφορετική διαμόρφωση σε διάφορα σημεία όπως και αρκετά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, κάτι που βελτιώνει την αναπνοή του ποδιού. Στο πίσω μέρος νέο είναι το κολάρο που περιβάλει το πόδι μας, δείχνει πολύ πιο «ελεύθερο» από τα υπόλοιπα μοντέλα της Asics τα οποία έχουν μια πιο σφικτή και «καθοδηγητική» εφαρμογή ιδίως στην περιοχή του αχιλλείου τένοντα. Το πλαστικό που περιβάλλει εξωτερικά την πτέρνα είναι καινούργιο τόσο σαν σχήμα όσο και σαν σκληρότητα, όντας αρκετά πιο εύκαμπτο από αυτό που μας έχει μάθει η Asics ως τώρα. Τα κορδόνια είναι πολύ λεπτά, σχετικά σκληρά και γλυστράνε εύκολα μέσα στις τρύπες του παπουτσιού, πετυχαίνοντας έτσι πιο ομοιόμορφο σφίξιμο όταν τα δένουμε.

Τέλος, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πόσο ελαφρύ δείχνει το παπούτσι στο χέρι.

Πρώτες δοκιμές

Το πρώτο που αισθάνεσαι μόλις το φοράς είναι ένα απαλό αγκάλιασμα του ποδιού. Η εφαρμογή είναι εξαιρετική, νοιώθεις ότι το πόδι είναι ένα με το παπούτσι αλλά χωρίς ίχνος πίεσης πουθενά. Σαν να έχεις «τυλίξει» το πόδι με μια λεπτή στρώση αφρολέξ και να το έχεις φορέσει. 

Εξαιρετική και η αίσθηση εφαρμογής στη φτέρνα με πρωτόγνωρη άνεση στην περιοχή του αχιλλείου (κάτι που το PULSE100εκτιμά δεόντως!). Το δέσιμο είναι εύκολο καθώς το λεπτό και σκληρό κορδόνι, γλυστράει στα θυλάκια του παπουτσιού και δίνει εύκολα ομοιόμορφο και στιβαρό σφίξιμο.

Η αίσθηση στα πρώτα βήματα είναι ότι φοράς ένα ελαφρύ παπούτσι, με πολύ απαλό αλλά και ζωντανό πάτημα. Τρέχοντας, το παπούτσι δεν αργεί να προσαρμοστεί στην μορφή του πέλματος. Μετά από λίγο μόνο χρόνο νοιώθεις ότι το φοράς πολύ καιρό! 

Η προσγείωση του πέλματος είναι αρκετά απαλή, θυμίζοντας Nimbus. Η παρουσία του X Gel στην πτέρνα δίνει μια απαλή αίσθηση στην προσγείωση αλλά σχετικά στιβαρή με όχι μεγάλη υποχώρηση του αφρού. Όσο προχωράς στη φάση της στάσης και το παπούτσι παίρνει το βάρος του σώματος, φεύγει αυτή η στιβαρή αίσθηση και σχεδόν νοιώθεις τον αφρό της σόλας να υποχωρεί. 

Στη συνέχεια στη φάση της στάσης (το ένα πόδι στο έδαφος και το άλλο στον αέρα) εκεί που το παπούτσι δέχεται όλο το βάρος του σώματος, μια ελαφριά τάση υπερπρηνισμού που υπήρχε στο αριστερό πόδι εξαφανίστηκε (όπως έδειξε και η κάμερα της οπτικής ανάλυσης), ενώ στο άλλο πόδι δεν υπήρχε αίσθηση υποβοήθησης από τη σόλα του παπουτσιού, η αίσθηση ήταν σαν οποιοδήποτε άλλο ουδέτερο παπούτσι. 

Στη φάση της απογείωσης, η αίσθηση της επιστροφής ενέργειας είναι πολύ έντονη.

Συμπέρασμα

Απευθύνεται σε δρομείς με ελαφρύ έως μέτριο υπερπρηνισμό (δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα από την οτπική ανάλυση για να δούμε εάν μπορεί να καλύψει και μεγαλύτερο υπερπρηνισμό), αλλά και με ουδέτερο πάτημα λόγω της πολύ «διακριτικής» παρουσίας του Duomax και του νέου AdaptTruss. 

Η παρουσία του X Gel στην πτέρνα εγγυάται την απόσβεση στους heel strikers, ενώ η ζωντανή μετάβαση και απογείωση θα ικανοποιήσει και τους midfoot και forefoot strikers. 

Εάν θέλεις να εκφράσεις με μόνο τρεις λέξεις το αίσθημα που μας άφησε το Metarun είναι απαλό, ζωντανό και προσαρμοστικό.

Έχει τη συμπεριφορά ενός πολύ καλού πρoπονητικού παπουτσιού (trainer). Το νοιώθεις πολύ ελαφρύ (ελαφρύτερο απ’ότι πραγματικά είναι), πολύ ζωντανό και με πολύ καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης. Προσγειώνεται απαλά, έχει πολύ καλή, ομαλή και ζωντανή μετάβαση (transition) από την προσγείωση μέχρι και την απογείωση και πολύ ζωντανή απογείωση.  

Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε δοκιμάσει προπονητικά παπούτσια με παρόμοια καλά χαρακτηριστικά, αλλά με κανένα από αυτά δε θα τολμάγαμε να βάλουμε πολλά, συνεχόμενα  χιλιόμετρα (π.χ. long run των 32 χλμ.), ενώ στην περίπτωση του Metarun, η ASICS επιμένει ότι το παπούτσι φτιάχτηκε γι’αυτόν ακριβώς το λόγο: για μεγάλες αποστάσεις. 

Για το πώς συμπεριφέρεται λοιπόν το Metarun σε μεγάλες αποστάσεις λίγη υπομονή ακόμη, μέχρι να στρώσει και να το δοκιμάσουμε κι εκεί !

Από τον Γιάννη Παπαγιάννη

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *