Blog

La Sportiva Akasha – Δοκιμή από τον Νίκο Πετρόπουλο

Το Akasha από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του, κίνησε το έντονο ενδιαφέρον της δρομικής κοινότητας που τρέχει στο βουνό. Μετά τα πολύ επιτυχημένα C-lite και Ultra Raptor όλοι θέλαν να δουν το νέο δείγμα γραφής της La Sportiva.

Καταρχήν είναι ένα παπούτσι σχεδιασμένο για μεγάλες αποστάσεις, υπερμαραθώνιους βουνού, μεγάλες προπονήσεις αλλά και μικρότερους αγώνες. Ξεκινώντας από τη σόλα έχουμε δύο διαφορετικά υλικά. Το κυρίως μέρος της σόλας είναι φτιαγμένο από EVA που έχει εγχυθεί (πιο μαλακό από το συμπιεσμένο), ενώ στο επάνω μέρος της υπάρχει το Cushion Patform μια στρώση 4 περίπου χιλιοστών ακόμη πιο μαλακού υλικού.

Στην περιοχή της πτέρνας υπάρχει ένα ένθετο από σκληρό πλαστικό, το STB Control, το οποίο βοηθάει στη σταθεροποίηση της πτέρνας. Επάνω από όλα αυτά, θα βρούμε τον πάτο της Ortholite που ατην περίπτωσή μας έχει πάχος 4 χιλιοστά. Το drop του Akasha είναι 6 χιλιοστά. Η εξώσολα FriXion XT είναι σχεδιασμένη με το σύστημα Trail Rocker. Έχουμε πιο σκληρό υλικό στην περιοχή της πτέρνας και του εμπρός μεγάλου δακτύλου για μεγαλύτερη αντοχή στην τριβή και πιο μαλακό στο ενδιάμεσο.

Τακουνάκια με αρκετό ύψος και λίγο πιο σκληρά από αυτά του Ultra Raptor εγγυώνται πολύ καλή πρόσφυση στα περισσότερα τεραίν. Παράλληλα η γεωμετρία της βοηθάει την ομαλή μετάβαση από την προσγείωση του πέλματος έως την απογείωσή του (transition phase).

Στο επάνω μέρος του παπουτσιού με την τεχνολογία Dynamic ProTechTion, ένα υλικό σαν πλαστικό δέρμα που περιβάλλει την πτέρνα και καταλήγει στα κορδόνια, είναι υπεύθυνο για την συγκράτηση του πέλματος χωρίς να σφίγγει πουθενά υπέρμετρα. Με αυτό το νέο σύστημα συγκράτησης, μένει εντελώς ελεύθερο το εμπρός τμήμα του παπουτσιού (toe box), στο οποίο θα βρούμε ύφασμα με μεγάλη ελαστικότητα και διαπνοή, καλυμένο από λεπτές λωρίδες σιλικόνης. Το σχετικά σκληρό κάλυμα των δαχτύλων (toe cap) παρέχει προστασία από την επαφή με τις πέτρες. Τέλος η γλώσσα του Akasha είναι αρκετά παχιά για την κατανομή των πιέσεων από τα σχετικά λεπτά κορδόνια.

Ο στόχος της La Sportiva ήταν να φτιάξει ένα παπούτσι για μεγάλες (ultra) αποστάσεις, με πολύ καλή απόσβεση, μικρότερο όγκο, αλλά και πιο δρομικό χαρακτήρα σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει έως τώρα.

Ο πολύ γνωστός μας Νίκος Πετρόπουλος από τις πολλές του επιτυχίες σε αγώνες ultra, στο βουνό κυρίως (ROUT, UTMB, Olympus Mythical κ.α.), αλλά και στην άσφαλτο (Σπάρταθλο κ.α.), το φόρεσε και μας λέει τη γνώμη του:

“Από μέγεθος δεν είχα πρόβλημα αλλά είχα πάρει μισό νούμερο μεγαλύτερο από ότι στα περισσότερα άλλα παπούτσια, άρα προφανώς είναι πιο στενό. Με το μεγαλύτερο νούμερο όμως δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Η αίσθηση με το που τα έβαλα ηταν πολύ ωραία. Το μαξιλαράκι ειδικά στη γλώσσα αλλά και στον αχίλλειο δινει μια ωραία, ‘μαλακή’ αισθηση, όπως αντίστοιχα μαλακό είναι και το πάτημα.

Αρκετά φαρδύ μπροστά, μια χαρά για το μάλλον φαρδύ πόδι μου.

Λίγο πιο βαρύ από ότι θα το ήθελα. Συνήθως φοράω πιο ελφριά παπούτσια.

Το δοκίμασα σχεδόν σε όλα τα τερέν. Πολύ σε προπονήσεις στον Υμηττό αλλά και σε αγώνες από μαραθώνιο βουνού (Μετσοβο), μέχρι υπερμαραθωνίους: σε μαλακό τερέν : ROC και πιο τεχνικό : Olympus mythical trail.

Καταρχάς είναι πολύ άνετο και πολύ καλο δρομικά, πράγμα που με εξέπληξε λογω του βάρους του. Άρα καλό και για σχετικά γρήγορους αγώνες με αρκετούς χωματόδρομους. Όταν τρέχεις δίνει την αίσθηση πιο ελαφριού παπουτσιού.

Πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών, χωρίς να είναι υπερβολικά ψηλό. Μαλακό από κάτω προστατεύει πολύ καλά από τις πέτρες. Κάποια στιγμή που έβαλα κάποια πιο παλιά ελαφριά παπούτσια και καταλάβαινα κάθε πέτρα από κάτω, έννοιωσα καθαρά τη διαφορά!

Η πρόσφυση του παπουτσιού ήταν πολύ καλή σχεδόν σε όλα τα τερέν και δοκιμάστηκε όπως προαναφέρθηκε σε πολλά διαφορετικά. Ίσως όχι το ίδιο καλή (χωρίς να είναι τραγική) σε βρεγμένο πετρώδες μονοπάτι, αλλά δεν έχω βρει κανένα παπούτσι που να ανταποκρίνεται σε τέτοιο τερέν.

Το drop των 6mm μου φαίνεται ιδανικό.

Το πίσω μέρος που αγκαλιάζει τον αχίλλειο είναι λίγο ψηλό, προφανώς επίτηδες για να «συγκρατεί» το πόδι. Το φοβήθηκα στην αρχή αλλά λόγω του ότι είναι μαλακό δεν με ενόχλησε καθόλου και δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα με τους ευαίσθητους αχίλλειούς μου. Σε μερικά δύσκολα και τεχνικά σημεια όμως που χρειάστηκε να κάνω απότομα πλάγια βήματα ένιωσα το πόδι μου να βρίσκει στο σημείο κάτω από τον αστράγαλο. Ίσως το μόνο σημείο του παπουτσιού που με ενόχλησε.

Όταν χρειάστηκε να περάσω μέσα από νερά στη Ροδόπη, το παπούτσι στέγνωσε ικανοποιητικά γρήγορα παρά το μαξιλαράκι που έχει επάνω στη γλώσσα.

Πολύ ανθεκτικά, μετά από περισσότερα από 600 χλμ (και 3 απαιτητικούς αγώνες) είναι σε πολύ καλη κατάσταση.

Σαν τελικό συμπέρασμα, είναι ένα πολύ καλό παπούτσι που καταφέρνει έναν δύσκολο συνδυασμό: πολύ καλή απορρόφηση κραδασμών, πολύ καλή πρόσφυση στο έδαφος και καλή δρομική συμπεριφορά. Δεν είναι από τα πιο ελαφριά αλλά για την προστασία που προσφέρει μάλλον ικανοποιητικό είναι το βάρος. Ο καθένας σε αυτό το σημείο κανει τις επιλογές του ανάλογα με το τι θεωρεί πιο σημαντικό.

Λόγω των χαρακτηριστικών του, είναι παπούτσι που κάνει για πολλές διαφορετικές χρήσεις. Για τους πιο βαρείς αθλητές είναι παπούτσι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε μικρούς ορεινούς αγώνες. Πιο ελαφριοί και γρήγοροι δρομείς για μικρότερους αγώνες πιθανότατα θα προτιμήσουν πιο ελαφριά παπούτσια. Για υπεραποστάσεις πάντως, είναι ιδανικά για τους περισσότερους δρομείς και όλα τα τερέν.”

Ευχαριστούμε Νίκο!!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *