Blog

MIZUNO WAVE ENIGMA 6 REVIEW

Το νέο Mizuno Enigma 6 είναι το παπούτσι που αντιπροσωπεύει τη Mizuno στην κατηγορία των ουδέτερων παπουτσιών με μεγάλη απόσβεση. Στην τελευταία έκδοσή του, έχουν γίνει  αλλαγές που ενισχύουν το χαρακτήρα αυτό.

Στο Enigma 6 στο επάνω μέρος της μεσόσολας θα βρούμε το γνωστό αφρό U4ic. Έναν αφρό που συνδυάζει το χαμηλό βάρος με την καλή απόσβεση και την αυξημένη επιστροφή ενέργειας. Από κάτω θα βρούμε έναν νέο αφρό, τον U4icX, που είναι πιο μαλακός και έχει μπει για να δώσει πιο μαλακή προσγείωση. Ανάμεσα στους δύο αφρούς, βρίσκουμε το γνώριμο wave της Mizuno σε σχήμα U, το πλαστικό «έλασμα» που είναι υπεύθυνο για την πιο ζωντανή αίσθηση επιστροφής ενέργειας των παπουτσιών της Mizuno, αλλά και για να αυξήσει τη διάρκεια της απόσβεσης, ιδίως στην περιοχή της πτέρνας. Ακριβώς κάτω απο τον εσωτερικό πάτο του παπουτσιού βρίσκουμε μια στρώση πάλι από αφρό U4icX πάχους 1 χιλιοστού για μια πιο άνετη αίσθηση στο πάτημα. Στην εξώσολα στο μέρος της φτέρνας βρίσκουμε το γνώριμο Χ10 της Mizuno, ένα υλικό πιο σκληρό για μείωση της φθοράς από την προσγείωση του παπουτσιού. Το ύψος της σόλας εμπρός είναι 13 χιλιοστά και πίσω 25, με drop 12 χιλιοστά.

Στο επάνω μέρος το σύστημα DynamotionFit φιλοξενεί ένα καινούργιο ύφασμαγια το οποίο η  Mizuno μας λέει ότι έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα για καλύτερη εφαρμογή, ενώ δείχνει λίγο πιο κλειστό σε σχέση με αυτό που μας έχει μάθει έως τώρα. Η περιοχή γύρω από τον αχίλλειο έχει μια στρώση αφρώσους υλικού σε πάχος όχι ιδιαίτερα μεγάλο. Η γλώσσα του παπουτσιού έχει αρκετό πάχος και είναι φτιαγμένη κι αυτή από αφρώδες υλκό.

Φορώντας το παπούτσι η αίσθηση που έχεις είναι πιο «πλούσια» σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Η εφαρμογή είναι πολύ καλή ιδίως στην περιοχή πτέρνας – καμάρας, νοιώθεις το πόδι καλά «δεμένο»,  ενώ μπροστά υπάρχει μεγάλος χώρος για τα δάχτυλα. Δίνει μια πιο δεμένη και βαριά αίσθηση παρά το ότι το βάρος είναι παραπλήσιο σε σχέση με το παρελθόν (340 γραμμάρια στο 42). Στην περιοχή του αχιλλείου υπάρχει άνετος χώρος και παρόλο που δεν έχουμε πολύ παχιά στρώση υλικού (κάτι που το βλέπουμε σιγά-σιγά σε άλλες εταιρείες), έχουμε πολύ καλή εφαρμογή χωρίς να νοιώθεις πίεση σε κάποιο σημείο.  Το μέγεθος είναι μισό νούμερο μεγαλύτερο (σε αμερικάνικο, όχι σε ευρωπαϊκό) σε σχέση με τις υπόλοιπες μάρκες που φοράω, αλλά το ίδιο με όλα τα άλλα Mizuno που έχω φορέσει έως τώρα.  Η διαπνοή χωρίς να με έχει προβληματίσει έως τώρα, δείχνει να μην είναι τόσο καλή όσο του προηγούμενου μοντέλου.

Τρέχοντας με το Enigma 6

Τρέχοντας με το Enigma 6 και αφού περάσει η περίοδος «στρωσίματος» που είναι απαραίτητη στα Mizuno (ίσως λιγότερο σε αυτή την περίπτωση), η γενική αίσθηση είναι ότι έχουμε ένα βελτιωμένο παπούτσι σε σχέση με το προηγούμενο. Η βελτίωση έγκειται στο ότι σου δίνει την αίσθηση της απόσβεσης από την ώρα που το φοράς και καθ’όλη τη διάρκεια του τρεξίματος. Καλή απόσβεση στην προσγείωση της πτέρνας, όχι μεγάλη ενδοτικότητα, αλλά καλή απορρόφηση κραδασμών.  Η μετάβαση (transition) από τη φάση της προσγείωσης έως τη φάση της απογείωσης είναι πολύ καλή και σου δίνει μια αίσθηση λίγο πιο ζωντανή από αυτή που παίρνεις συνήθως από τα παπούτσια αυτής της κατηγορίας. Στη φάση της απογείωσης συμπεριφέρεται σαν ένα πιο γρήγορο παπούτσι. Στο στοιχείο του βρίσκεται σε διαδρομές πολλών χιλιομέτρων (long runs). Εκεί μου έδειχνε την καλή του απόσβεση από το πρώτο  μέχρι και  το τελευταίο χιλιόμετρο. Ακόμη και σε αποστάσεις μεγαλύτερες των συνηθισμένων long runs, η απόσβεσή του έπεφτε μεν, αλλά όχι κατά πολύ. Δεν ένοιωθα την πολύ μαλακή αίσθηση, αλλά πάντα ένοιωθα προστασία στα πόδια μου.  Σε προπονήσεις μικρότερες και πιο γρήγορες (διαλλειματικές – τέμπο), η συμπεριφορά του είναι πολύ καλή για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Είναι αρκετά ζωντανό και παρόλο που νοιώθεις το αυξημένο βάρος και το μεγαλύτερο όγκο, δεν έχεις την αίσθηση της χαμένης ενέργειας που θα περίμενες λόγω του μεγάλου ύψους σόλας.

Η πρόσφυση ήταν καλή στα περισσότερα τερραίν που έτρεξα.

Με τα νέα Enigma 6 έχω κάνει πάνω από 350 χιλιόμετρα. Η κατάστασή τους είναι όπως μετά το στρώσιμο. Και σαν απόσβεση και συμπεριφορά, αλλά και σαν εξωτερική εμφάνιση.

Σαν συμπέρασμα, είναι ένα παπούτσι με πολύ καλή εφαρμογή, μεγάλο χώρο στο toe box και πολύ καλή απόσβεση με μεγάλη διάρκεια. Ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις και πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα. Αρκετά καλή συμπεριφορά και σε γρήγορες προπονήσεις για το βάρος του και τον όγκο του. Θα το προτείναμε σε δρομείς με ουδέτερο πάτημα που θα κάνουν πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα με αρκετά long runs, όπως και σε δρομείς μεγαλύτερου σωματικού βάρους που θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε προπονήσεις και μικρές-γρήγορες και μεγάλης διάρκειας. 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *