Blog

Saucony Triumph ISO 2 Review

Το Saucony Triumph Iso 2 είναι ένα παπούτσι που σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής για τη Saucony, με την είσοδο στην τεχνολογία της, της νέας γενιάς αφρών διογκωμένης πολυουρεθάνης. Είναι νέου τύπου αφροί που σε σχέση με τους πιο κλασσικούς αφρούς EVA, πλεονεκτούν κυρίως στην αυξημένη επιστροφή ενέργειας και στην αυξημένη διάρκεια στην απορρόφηση ενέργειας που παρέχουν, με καλύτερη συμπεριφορά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο Triumph Iso 2, βλέπουμε την προσπάθεια της Saucony να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων αφρών (EVA και πολυουρεθάνης – EVERUN), με στόχο ένα παπούτσι που θα παρέχει μεγάλη απόσβεση με μεγάλη διάρκεια, αλλά θα είναι και αρκετά «ζωντανό» σε αίσθηση.

Ξεκινώντας από τη μεσόσολα, θα βρούμε τον αφρό της πολυουρεθάνης σε δύο σημεία στη μεσόσολα. Μία στρώση περίπου 3 χιλιοστών κάτω από τον εσωτερικό πάτο του παπουτσιού και μιά στρώση σε μορφή σφήνας στην περιοχή της πτέρνας, στο εξωτερικό μέρος του παπουτσιού. Όλη η υπόλοιπη μεσόσολα είναι φτιαγμένη από EVA αφρό. Η στρώση που βρίσκεται κάτω από τον πάτο, κατά τη Saucony, βοηθάει στην εξομάλυνση των πιέσεων που ασκούνται στο πέλμα κατά το τρέξιμο, ενώ προσφέρει στην απόσβεση και στην πιο ζωντανή αίσθηση. Η σφήνα EVERUN που βρίσκεται στην πτέρνα, βοηθάει στην απορρόφηση κραδασμών κατά την προσγείωση του πέλματος. Από κάτω θα δούμε το σύστημα Tri-Flex, με το νέο υλικό της εξώσολας να μην είναι ενιαίο, αλλά να σχηματίζει φαρδιά αυλάκια. Αυτό έχει γίνει για καλύτερη πρόσφυση και μεγαλύτερη ελαστικότητα της σόλας.

Στο επάνω μέρος υπάρχει το σύστημα ISOFIT. Αποτελείται από έναν εσωτερικό «κύλινδρο» από μαλακό διαπνέον ύφασμα που φιλοξενεί το πέλμα σαν κάλτσα και έναν εξωτερικό σκελετό από πιο σκληρό αλλά εύκαμπτο πλαστικό «δέρμα», ο οποίος περιβάλλει τον εσωτερικό κύλινδρο και στο επάνω μέρος του μπαίνουν τα κορδόνια. Αλλαγή έχουμε σε σχέση με την πρώτη γενιά του ISOFIT στο πρώτο Triumph Iso, με τα θυλάκια που είναι στο εμπρός μέρος του παπουτσιού να είναι ενσωματωμένα στο ύφασμα του παπουτσιού και όχι στο ISOFIT, για καλύτερη εφαρμογή του εμπρός μέρους όταν σφίγγουν τα κορδόνια. Η γλώσσα έιναι σχετικά παχιά, ενώ μεγάλο πάχος έχει και το κολλάρο γύρω από τον αχίλλειο τένοντα.

Φορώντας το παπούτσι, ωραία αίσθηση σου προκαλεί η εφαρμογή που έχει με το σύστημα ISOFIT. Αγκαλιάζει ωραία και ομοιόμορφα το πόδι, η περιοχή της πτέρνας με το μεγάλου πάχους κολλάρο έχει πολύ καλή εφαρμογή, χωρίς καμία ενόχληση. Το μέγεθος ήταν το ίδιο με τα άλλα παπούτσια που φοράω, άρα δεν υπήρχε ανάγκη για μεγαλύτερο μέγεθος. Μου πήρε λίγο πιο πολύ χρόνο απ’ότι άλλα παπούτσια το να ρυθμίσω τα κορδόνια, αλλά στο τρέξιμο δεν χαλάρωσαν ή μετακινήθηκαν καθόλου. Ο χώρος για τα δάχτυλα εμπρός είναι ικανοποιητικός και αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση. Στα μεγάλα κομμάτια που έκανα με το παπούτσι (μεγαλύτερα των 30 χιλιομέτρων), προς το τέλος ένοιωθα το μεγάλο δάχτυλο να ακουμπάει στο εσωτερικό του παπουτσιού, όχι όμως ενοχλητικά και χωρίς να μου δημιουργήσει ποτέ το οποιοδήποτε θέμα. Η διαπνοή του είναι πολύ καλή.

Με τα Triumph έτρεξα όλες τις αποστάσεις. Μικρές – μεγάλες, διαλλειματικές, long runs ακόμη και easy runs σε άλσος. Κάθε φορά που ξεκίναγα να τρέξω, η αίσθηση που μου έδινε ήταν ότι έχει σχετικά σφιχτό πάτημα. Αυτή η αίσθηση όμως έφευγε μετά από 5-6 χιλιόμετρα και ένοιωθα ότι το παπούτσι «έστρωσε», σαν να έπαιρνε το σχήμα του πέλματος. Αυτό δεν έχει σταματήσει έως και τώρα όταν το φοράω και είναι κάτι που δεν συναντάς σε άλλα παπούτσια. Γι’αυτό μάλλον ευθύνεται η στρώση EVERUN που βρίσκεται κάτω από τον πάτο. Μετά τα 5-6 πρώτα χιλιόμετρα το παπούτσι δίνει μια μαλακή αίσθηση με πολύ καλή αίσθηση απόσβεσης. Η απόσβεση στην προσγείωση είναι εξαιρετική σε σημείο που να μην «ακούγεται» η σόλα όταν τρέχεις σε σκληρό έδαφος. Η απόσβεση αυτή διατηρείται σε όλα τα τερραίν μαλακά και σκληρά, σε μεσσαίες και μεγάλες αποστάσεις ακόμη και σε long runs των 32-35 χιλιομέτρων, κάτι που το κάνει ένα παπούτσι που ενδείκνυται για μεγάλης διάρκειας προπονήσεις. Η μετάβαση από την προσγείωση στην απογείωση είναι πολύ καλή, ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

Σε προπονήσεις μικρής διάρκειας και μεγάλης ταχύτητας (διαλλειματικές), παρόλο που δεν είναι βαρύ παπούτσι, λόγω της μεγάλης απόσβεσης σου δείχνει ένα πιο χαλαρό χαρακτήρα. Σίγουρα πιο ζωντανό από την προηγούμενη έκδοσή του, αλλά γενικότερα το αισθάνεσαι πιο «βαρύ» και αργό κάτι που είναι φυσιολογικό για ένα παπούτσι που προορίζεται για πολλά χιλιόμετρα.

Η πρόσφυση ήταν πολύ καλή σε ταρτάν, αλλά και στην άσφαλτο.

Τέλος, μετά από 700 περίπου χιλιόμετρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και σαν επάνω μέρος και σαν σόλα.

Σαν συμπέρασμα, είναι ένα παπούτσι με πολύ καλή εφαρμογή, εξαιρετική απόσβεση και μεγάλη σε διάρκεια. Απλά ικανοποιητικό σε προπονήσεις γρήγορες θα δείξει τον πραγματικό του χαρακτήρα όταν τα χιλιόμετρα ανέβουν. Θα το προτείναμε σε δρομείς με ουδέτερο πάτημα, που προετοιμάζονται για μαραθώνιο και θα βγάλουν πολλά χιλιόμετρα με αρκετά long runs. Σε δρομείς μεγαλύτερου σωματικού βάρους που θα κάνουν και τις γρήγορες προπονήσεις τους με αυτό και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει ένα παπούτσι μεγάλης αντοχής για πολλά χιλιόμετρα.

Από τον Γιάννη Παπαγιάννη

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *