Blog

ASICS Metarun Review Reloaded

Όπως ίσως γνωρίζετε, το Asics METARUN παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό πριν από λίγες μόνο ημέρες και τράβηξε αμέσως όλα τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των πολλών νέων καινοτομιών που εισάγει. Φυσιολογικό λοιπόν, το ότι κίνησε και τη περιέργεια του PULSE100 ώστε να δούμε ιδίοις όμμασι τι το κάνει τόσο ιδιαίτερο και πως δουλεύουν όλες αυτές οι καινοτομίες στην πράξη.

Οπτικές παρατηρήσεις – Νέες Τεχνολογίες

Οπτικά το METARUN παραπέμπει σε ένα υποστηρικτικό παπούτσι της Asics.

Όσον αφορά τη μεσόσολα, έχουμε στο εσωτερικό μέρος κάτω από την περιοχή της καμάρας τον πυκνότερο αφρό Duomax και το νέο σύστημα AdaptTruss στο μέσο της σόλας. Αυτό που διαφέρει είναι το ότι έχουμε καινούργια κατασκευή σε σχέση με το Trusstic System που χρησιμοποιεί η Asics στα υποστηρικτικά της παπούτσια έως τώρα. Είναι σαφώς πιο άκαμπτο με αποκορύφωμα τη χρήση ανθρακονήματος (carbon fiber) στο σημείο ακριβώς κάτω από την καμάρα, κάτι που εξοικονομεί πολύτιμα γραμμάρια βάρους. Για πρώτη φορά ακριβώς επάνω από το ανθρακονημάτινο αυτό κομμάτι, βρίσκουμε ένα πλαστικό «έλασμα» το οποίο έχει κάποια απόσταση από αυτό, δεν εφάπτεται. Λογικά αυτό δίνει μια δυναμική συμπεριφορά υποστήριξης στην περιοχή της καμάρας, όσο περισσότερο πιέζεται, τόσο περισσότερο αντιστέκεται, επιτρέποντας έτσι στο METARUN να προσαρμόζει την υποστήριξη ανάλογα με τον τύπο της καμάρας, τις συνθήκες και την κατάσταση του δρομέα.

Διαφορετική είναι και η ποσότητα (μικρότερη) και η ποιότητα του Gel που χρησιμοποιείται (X-Gel). Θα βρούμε προσθήκη gel στην περιοχή της πτέρνας στο εξωτερικό μέρος που γίνεται η προσγείωση του πέλματος, προσθήκη gel ακριβώς στο μέσο της πτέρνας και άλλη μια κάτω ακριβώς από το «μπαλάκι» του ποδιού, τόσο για προστασία, όσο και για την ενεργοποίηση του «windlass mechanism», ενός φυσικού μηχανισμού που βοηθάει το πέλμα να μειώσει από μόνο του το βαθμό πρηνισμού. H νέα φιλοσοφία, επιλεκτικής τοποθέτησης του gel, σίγουρα μειώνει ακόμα περισσότερο το βάρος αυξάνοντας ταυτόχρονα την απόδοση του παπουτσιού.

Τέλος, εντελώς νέος είναι ο αφρός FlyteFoam που βρίσκουμε στο κάτω μέρος της σόλας. Είναι ένας αφρός μαλακός με αίσθηση επιστροφής ενέργειας όταν τον συμπιέζεις. Είναι αφρός νέας τεχνολογίας, μάλλον όχι κλασσικό EVA (δεν υπάρχει πληροφορία ακόμη για την ποιότητά του). Σύμφωνα με την ASICS, είναι πολύ ελαφρύτερο υλικό από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε παπούτσια για τρέξιμο, και χρησιμοποιεί οργανικές ίνες που επιτρέπουν μεγαλύτερη ελαστικότητα. Η Asics ισχυρίζεται ότι με το νέο αυτόν αφρό, η αίσθηση της απόσβεσης μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα συνεχούς τρεξίματος. Το ύψος της σόλας πίσω είναι 30 χιλιοστά ενώ εμπρός 20 χιλιοστά, κάτι που δημιουργεί μια ράμπα (πιο γνωστή σαν drop) πιο κλασσική, των 10 χιλιοστών.

Το επάνω μέρος αποτελείται από ένα τελείως νέο υλικό που είναι ενιαίο, χωρίς τις εξωτερικές ενισχύσεις που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα παπούτσια. Οι ενισχύσεις είναι ενσωματωμένες σε αυτό και βλέπουμε διαφορετική διαμόρφωση σε διάφορα σημεία όπως και αρκετά ανοίγματα σε διάφορα σχήματα, κάτι που βελτιώνει την αναπνοή του ποδιού. Η γλώσσα του METARUN είναι διπλού πάχους. Λεπτή εσωτερικά και πιο παχιά στις άκρες, εκεί που έρχεται σε επαφή με τα κορδόνια. Στο πίσω μέρος νέο είναι το κολάρο από αφρό με μνήμη (memory foam) που περιβάλει το πόδι μας, δείχνει πολύ πιο μαλακό από τα υπόλοιπα μοντέλα της Asics τα οποία έχουν μια πιο σφικτή και «καθοδηγητική» εφαρμογή ιδίως στην περιοχή του αχιλλείου τένοντα. Το πλαστικό που περιβάλλει εξωτερικά την πτέρνα είναι καινούργιο τόσο σαν σχήμα όσο και σαν σκληρότητα (MetaClutch), όντας αρκετά πιο εύκαμπτο από αυτό που μας έχει μάθει η Asics ως τώρα. Τα κορδόνια ενώ ξεκινάνε με κανονικό πάχος, λεπταίνουν όταν μπαίνουν στις τρύπες του παπουτσιού και γίνονται σχετικά σκληρά με αποτέλεσμα να γλυστράνε εύκολα μέσα στις τρύπες, πετυχαίνοντας έτσι πιο ομοιόμορφο σφίξιμο όταν τα δένουμε.

Τέλος, δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε πόσο ελαφρύ δείχνει το παπούτσι στο χέρι.

Τρέχοντας με το METARUN

Σίγουρα μία αντικειμενική ματιά στις τεχνολογικές καινοτομίες που ενσωματώνει το METARUN είναι απολύτως απαραίτητη. Για να μπορέσουμε όμως να έχουμε μία πραγματική εικόνα της αίσθησης του παπουτσιού, επιστρατεύσαμε τον Γιάννη Παπαγιάννη ο οποίος μοιράζεται την METARUN-εμπειρία του:

Τις πρώτες φορές που το φοράς, αυτό που αισθάνεσαι είναι ένα απαλό αγκάλιασμα του ποδιού. Η εφαρμογή είναι εξαιρετική, νοιώθεις ότι το πόδι είναι ένα με το παπούτσι αλλά χωρίς ίχνος πίεσης πουθενά. Σαν να έχεις «τυλίξει» το πόδι με μια λεπτή στρώση αφρολέξ και να το έχεις φορέσει. Εξαιρετική και η αίσθηση εφαρμογής στη φτέρνα με πρωτόγνωρη άνεση στην περιοχή του αχιλλείου. Όσο περνάει ο καιρός η αίσθηση αυτή της στρώσης αφρολέξ περιορίζεται και νοιώθεις ότι φοράς το «παπούτσι» σου, νοιώθεις ότι το παπούτσι έχει προσαρμοστεί στο σχήμα του ποδιού σου.

Το δέσιμο είναι εύκολο καθώς το λεπτό και σκληρό κορδόνι, γλυστράει στα θυλάκια του παπουτσιού και δίνει εύκολα ομοιόμορφο και στοιβαρό σφίξιμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ δεν σφίγγω τα κορδόνια πάρα πολύ σφικτά όταν κάνω μεγαλύτερες αποστάσεις (long runs), με το METARUN χωρίς να δέσω δεύτερο κόμπο δεν λύθηκαν ούτε μια φορά, πράγμα σπάνιο με τα περισσότερα παπούτσια στα οποία αναγκάζομαι συνήθως να δέσω και δεύτερο κόμπο.

Στις πρώτες φορές που το φόρεσα, εντύπωση μου έκανε ο συνδυασμός απαλού – ζωντανού πατήματος που έδινε. Έννοιωθα ότι το κομμάτι της σόλας με τον FlyteFoam αφρό υποχωρεί κάτω από την πίεση του σωματικού βάρους, ενώ στην απογείωση του πέλματος έννοιωθα μια ευχάριστη, ζωντανή αίσθηση επιστροφής ενέργειας. Σχεδόν μπορούσα να νοιώσω το κάθε υλικό να «δουλεύει» στην σόλα. Στην αρχή του τρεξίματος έννοιωθα αμυδρά και την παρουσία του AdapTruss. Μετά από 2-3 χιλιόμετρα η παρουσία του AdapTruss εξαφανιζόταν και έννοιωθα μόνο την απαλή, ζωντανή αίσθηση που μου έδινε το παπούτσι από την αρχή. Για τις πρώτες αυτές φορές, μετά από τα 15-17 χιλιόμετρα, αυτή η αρχική αίσθηση έδινε τη θέση της στην αίσθηση του ότι έχεις μία σόλα ομοιόμμορφη με ενιαία συμπεριφορά.

Σε κάθε επόμενο τρέξιμο, αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς του παπουτσιού γινόταν ολοένα και πιο σύντομα, ενώ μετά από 60-70 χιλιόμετρα το παπούτσι «έστρωσε» και είχε από την αρχή του τρεξίματος εννιαία συμπεριφορά. Αυτή η διαδικασία, το «στρώσιμο» του παπουτσιού, είναι απόλυτα φυσιολογική. Το ιδιαίτερο όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα μέχρι τώρα Asics που έχω τρέξει (κυρίως Nimbus και μερικά Kayano και Cumulus) έστρωναν συνήθως μέσα στα πρώτα 20-30 χιλιόμετρα. Μόνο τα Mizuno μου έστρωναν στα 70-80 χιλιόμετρα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του METARUN, είναι η θετική του συμβολή σε κάθε φάση της κίνησης του ποδιού, δίνοντας μια διαφορετική αίθηση από οποιοδήποτε παπούτσι έχω φορέσει έως τώρα.

Στην προσγείωση (landing) του πέλματος, η απόσβεση είναι εξαιρετική. Νοιώθεις μια «απαλή», όχι όμως πολύ μεγάλη, υποχώρηση της σόλας στην πτέρνα. Η αίσθηση της απόσβεσης (cushion) είναι πολύ καλή. Το ιδιαίτερο εδώ όμως είναι και μια αίσθηση ελαστικότητας, σαν να έχεις ένα μαλακό ελατήριο από κάτω. Είναι μια αίθηση που δε τη συναντάς εύκολα σε παπούτσι. Έχω τρέξει με παπούτσια που σου δίνουν την αίσθηση της ελαστικότητας (π.χ. ON Cloudsurfer), όπως και παπούτσια που σου δίνουν την αίσθηση της απόσβεσης (π.χ. ASICS Nimbus). Ο συνδυασμός και των δύο χαρακτηριστικών όμως είναι σπάνιος. Εδώ είναι απόλυτα υπαρκτός και πολύ καλά ισορροπημένος!

Περνώντας στη φάση της στάσης (stance), από την ώρα που έστρωσε το παπούτσι δεν ξαναέννοιωσα την παρουσία της υποστήριξης (stability) και των Duomax, AdapTruss, ούτε στο πέλμα που υπερπρηνίζει, αλλα ούτε και στο άλλο πέλμα με την ουδέτερη συμπεριφορά (ασύμμετρος γαρ…).

Στη φάση της απογείωσης (lift-off), η ζωντανή αίσθηση είναι πάντα παρούσα. Μια μικρή, ήπια επιστροφή ενέργειιας είναι συνεχώς αισθητή. Δεν είναι τόσο έντονη που να κουράζει όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν και είναι αρκετά ευχάριστη. Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω ότι ειδικά στη φάση του toe-off, εκεί που τα δάχτυλα του ποδιού μας προωθούν προς τα εμπρός, σε παπούτσια με πάχος σόλας παρόμοιο με του METARUN στα μεγάλα χιλιόμετρα των long runs (26-28 χλμ) συνήθως έχω μικροενοχλήσεις στα μετατάρσια. Με το METARUN μέχρι τώρα δεν εμφανίστηκε καμμία τέτοια ενόχληση.

Η συμπεριφορά του παπουτσιού είναι εννιαία από πίσω έως εμπρός. Δεν είναι κάτι αυτονότητο καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιο παπούτσι έχει διαφορετική συμπεριφορά μπροστά απ’ότι πίσω. Μια διαρκής αίσθηση απαλού πατήματος και πολύ καλή απόσβεση χωρίς μεγάλη υποχώρηση της σόλας, κάτι που θεωρώ πλεονέκτημα καθώς δεν αλλάζει και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της σόλας. Σε πολύ μαλακές/ενδοτικές σόλες, αλλάζει μέχρι και το drop σε κάθε πάτημα!

Η εφαρμογή είναι εξαιρετική, σου δίνει την αίσθηση ότι το παπούτσι προσαρμόζεται στο σχήμα του πέλματος. Τα κορδόνια δεν λύνονται εύκολα, ενώ χωρίς ιδιαίτερο κόπο δίνουν ομοιόμορφο σφίξιμο κατά το μήκος του πέλματος. Το εμπρός διαμέρισμα του παπουτσιού (toe box), χωρίς να είναι το φαρδύτερο που έχω φορέσει, έχει πολύ μεγάλη ελαστικότητα λόγω της επιλογής των υλικών που έχει γίνει και ποτέ δεν ένοιωσα να με στενεύει ή να μην έχει επαρκές πλάτος. Στην περιοχή της πτέρνας, την επιλογή της Asics να κάνει πιο εύκαμπτο το πλαστικό (heel counter) που την περιβάλλει, όπως και να χρησιμοποιήσει ικανού πάχους memory foam, μόνο σαν επιτυχημένη μπορώ να τη χαρακτηρίσω καθώς σταθεροποιεί απόλυτα την πτέρνα, χωρίς να νοιώθεις πουθενά πίεση.

Η πρόσφυση του METARUN χωρίς να είναι κακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και η καλύτερη. Εντύπωση μου έκανε ότι σε κάποιες επιφάνειες η πρόσφυση ήταν πολύ κακή (π.χ. διάδρομος, βρεγμένη άσφαλτος), σε κάποιες (πχ άσφαλτος) μέτρια και εξαιρετική σε λείες επιφάνειες όπως οι πλάκες πεζοδρομίου και τα πλακάκια. Σε ταρτάν ήταν σχετικά καλή. Η συμπεριφορά του παπουτσιού σε μικρά κομμάτια (διαλλειματική προπόνηση) θυμίζει πολύ προπονητικό παπούτσι (trainer) λόγω της ζωντανής συμπεριφοράς που δε σου «κλέβει» ενέργεια και σε κάνει να κινείσαι γρήγορα, αλλά και λόγω του μικρού, «μαζεμένου» όγκου του. Ενώ δεν έχει το πιο χαμηλό βάρος ενός κλασσικού trainer, λόγω της συμπεριφοράς του το νοιώθεις αρκετά ελαφρύ.

Στις μεγάλες αποστάσεις (long runs) μέχρι τα 25-26 χιλιόμετρα δεν έννοιωσα καμμία σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του METARUN. Από εκεί και πάνω αρχίζει και γίνεται αισθητή μια πολύ μικρή μείωση της απόσβεσης. Είναι κάτι που το συναντάς σε όλα σχεδόν τα παπούτσια που προορίζονται για πολλά χιλιόμετρα. Αυτό που δε συναντάς εύκολα στα υπόλοιπα παπούτσια είναι αυτή η απαλή, ζωντανή, ευχάριστη αίσθηση επιστροφής ενέργειας που σε ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του τρεξίματος, δεν κουράζει ποτέ (όπως σε άλλα παπούτσια με έντονη επιστροφή ενέργειας) και η οποία τελικά στα δύσκολα σημεία του long run όχι μόνο είναι ευχάριστη, αλλά σχεδόν σε «ωθεί» να κρατήσεις το ρυθμό σου!

Συμπέρασμα

Στην πρώτη παρουσίαση που κάναμε στο METARUN είχαμε πει: «Εάν θέλεις να εκφράσεις με μόνο τρεις λέξεις το αίσθημα που μας άφησε το METARUN είναι απαλό, ζωντανό και προσαρμοστικό.»

Έχοντας τρέξει περίπου 220-230 χιλιόμετρα με το παπούτσι επιβεβαιώνουμε τις παραπάνω τρείς λέξεις!

Είναι ένα παπούτσι που έχει φτιαχτεί για μεγάλο όγκο χιλιομέτρων, έχοντας ένα χαμηλό βάρος για την κατηγορία αυτή και έχει το μικρό όγκο ενός προπονητικού παπουτσιού και τη ζωντανή συμπεριφορά του. Αυτό το καταφέ.

Από τον Γιάννη Παπαγιάννη

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *