Maurten, Drink Mix & Gel

Posted by Ioannis 11/12/2018 0 Σχόλιο(α)
Η αγορά των αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής είναι ανερχόμενη.  Το εμφανές αποτέλεσμα στην απόδοσή μας και η διασφάλιση της υγείας μας είναι οι δύο βασικοί λόγοι που ο χομπίστας αθλητής θα δοκιμάσει τζελ, ηλεκτρολύτες, πρωτεΐνη, μπάρα αποκατάστασης και κάτι καινούριο – όπως το Maurten.  
 
 
Η Σουηδική αγορά αθλητικών συμπληρωμάτων έχει να επιδείξει πρωτοποριακή πανεπιστημιακή έρευνα και διασφάλιση της υγείας του αθλητή.  Πρόσφατο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η πρόταση της Maurten.  Ενεργειακό ρόφημα που εξασφαλίζει μεγαλύτερη απορρόφηση μέσω της υδρογέλης.
Υδρογέλη
Η υδρογέλη δεν είναι κάτι καινούριο.  Χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στην βιομηχανία τροφίμων είτε ως πυκνωτικό είτε ως δομικό μέσο.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι φυσικές υδρογέλες σταδιακά αντικαταστάθηκαν από συνθετικές υδρογέλες.  Τα υδρόφιλα πηκτώματα (υδρογέλες) είναι τρισδιάστατα δίκτυα αλυσίδων πολυμερούς με υδρόφιλες ιδιότητες και με πολύ μικρούς πόρους.  Φανταστείτε το σαν ένα σφουγγάρι.  Μερικές φορές απαντώνται ως κολλοειδή πηκτώματα στα οποία το νερό είναι το μέσο διασποράς.  Οι υδρογέλες μπορούν να σχεδιαστούν με ελεγχόμενες αντιδράσεις ώστε να συρρικνωθούν ή να διογκωθούν με αλλαγές στις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορούν να εκτελέσουν δραματική αλλαγή όγκου ως απόκριση σε μια ποικιλία φυσικών και χημικών ερεθισμάτων.  Τα φυσικά ερεθίσματα περιλαμβάνουν θερμοκρασία, ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο, φως, πίεση και ήχο, ενώ τα χημικά ερεθίσματα περιλαμβάνουν pH, σύνθεση διαλύτη, ιοντική ισχύ και μοριακά είδη.  
 
 
Πως λειτουργεί το Maurten.  
To Maurten σε σκόνη μετατρέπεται σε υδρογέλη μόλις έρθει σε επαφή με την οξύτητα του στομάχου.  Πρόκειται για φυσική υδρογέλη με δύο φυσικά συστατικά: Αλγινικό άλας – (εξάγεται από τα κυτταρικά τοιχώματα από καφέ φύκια) και Πηκτίνη – (που υπάρχει σε μήλα, λεμόνια, καρότα, ντομάτες και άλλα).  Αυτές οι δύο διατροφικές ίνες έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη βιομηχανία τροφίμων. Σε ειδικές συνθήκες, το αλγινικό άλας και η πηκτίνη σχηματίζουν μια υδρογέλη ευαίσθητη στο pH.  Έτσι, όταν φτάσει στο στομάχι, το pH του στομάχου λειτουργεί σαν καταλύτης και το αθλητικό ποτό μετατρέπεται σε γέλη.  Από την άλλη το Maurten gel είναι ήδη έτοιμη υδρογέλη σχηματισμένη κατά την παραγωγή (συνδυάζοντας αλγινικό νάτριο και ανθρακικό ασβέστιο υπό συγκεκριμένες συνθήκες).  Το συγκριτικό πλεονέκτημα (και στις δύο περιπτώσεις) είναι πως οι υδρογέλες επιτρέπουν ομαλή μεταφορά υψηλών συγκεντρώσεων υδατανθράκων στο στομάχι και από εκεί στο έντερο όπου γίνεται η απορρόφηση.  Με σκοπό την πιο εύκολη απορρόφηση, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσθετα γεύσης, χρώματα ή συντηρητικά.  Έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά συστατικά τροφίμων για την παραγωγή της υδρογέλης και η δομή έχει συμπληρωθεί με υδατάνθρακες – την πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας.  
 
 
Μέχρι τώρα, χωρίς την χρήση της υδρογέλης, η υψηλή συγκέντρωση υδατάνθρακα επιβράδυνε την γαστρική εκκένωση.  Σαν αποτέλεσμα είχαμε α) λιγότερη παροχή υγρών και υδατανθράκων στο σώμα και β)προβλήματα στο στομάχι - ένα σημαντικό ζήτημα για πολλούς αθλητές.
Ο συνδυασμός των τριών προϊόντων της Maurten δεν μειώνει την απόδοση.  Συγκεκριμένα, αυτός είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιούν οι elite αθλητές.
Τα αθλητικά συμπληρώματα υδρογέλης της Maurten χρειάζονται ακριβείς συνθήκες για να αποδώσουν τα μέγιστα.  Η εταιρεία προτείνει την ανάμειξη στα φακελάκια της με ακριβή ποσότητα 500ml νερού.  Επιπλέον προτείνει μαλακό νερό και συγκεκριμένα λιγότερο από 40mg/lt ασβέστιο – καθώς υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου κάνουν το μείγμα δυσδιάλυτο.
Αν υπάρχει ακόμα αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του Maurten τότε ρίξτε μια ματιά στο:
https://www.maurten.com/achievements
 

Σχολιάστε